Lăcomia şi invidia

Putem evidenția lăcomia şi invidia ca fiind doi factori foarte importanţi în tulburarea psihică, relationându-i astfel: primul cu relaţia dominantă a copilului cu mama sa, iar cel de-al doilea cu relaţiile cu ceilalţi membri ai familiei; în cele din urmă, ea le-a extins sfera asupra ciclului vieţii individuale.

Lăcomia este exacerbată de angoasă, de angoasa de a fi frustrat, de nevoia de a lua tot ceea ce poate lua de la mamă şi familie. Un copil lacom se poate bucura de ceea ce are la un moment dat, dar în scurt timp această trăire este înlocuită de senzaţia de a fi jefuit de ceilalţi de tot ceea ce are nevoie în termeni de mâncare, iubire, atenţie sau orice alt tip de recompensă.

Copilul care este lacom după iubire şi atenţie este, de asemenea, speriat că nu poate dărui aceste lucruri şi altora, iar acest fapt exacerbează, în schimb, propria lui situaţie. Copilul are nevoie de orice, nu se poate lipsi de nimic şi, prin urmare, ce poate aştepta, în mod rezonabil, să primească de la ceilalţi?

Dacă un copil nu poate tolera singur frustrarea şi angoasa, pot apărea probleme serioase, mai ales dacă mama nu este capabilă să ofere consolare şi mediere, din cauza depresiei sau a problemelor legate de mediu. Atunci copilul poate experimenta trăiri criminale fată de această mamă aparent indisponibilă.

Copilul trăieşte sentimente ambivalente, căutând să distrugă ceea ce-i este necesar pentru propria supravieţuire – uneori contemplând moartea, alteori suicidul. Prins într-un cerc vicios, nevoia de a ataca sau de a se retrage produce trăiri de panică legate de senzaţia de a fi prins în capcană, trăiri claustrofobice neplăcute, care sunt replicate mai târziu în viaţă. Invidia este o căutare a distrugerii.

Dacă dintr-un motiv sau altul laptele, iubirea şi atenţia sunt refuzate, atunci obiectul iubirii trebuie păstrat doar pentru folosul personal. Bănuiala stă la baza invidiei. În situaţia în care copilul nu poate avea ceea ce îşi doreşte, atunci apare o nevoie puternică de a strica chiar obiectul dorit, astfel încât nimeni să nu se mai bucure de el.