Plante medicinale : Asmatuiul
Denumire:
Denumirea stiintifica: Anthriscus cerefolium
Denumirea populara: hasmatuchi, asmatuchi, hasmaciuca
Descriere: Asmatuiul este o erbacee din familia umbeliferelor. În varianta
din flora spontana (Anthriscus silvestris) are o înaltime cuprinsa intre 30 si 210 cm. Tulpina este ramificata, iar frunzele au forma triunghiulara si sunt de mari dimensiuni. Înfloreste în partea a doua a verii. Florile sunt albe, uneori galbui. În flora spontana, asmatuiul creste în padurile umbroase si umede, pe marginea râurilor sau în pajistile cu umezeala. Este cultivat pentru mirosul sau, fiind folosit în bucatarie. De altfel, asmatuiul este considerat în primul rând o ,,verdeata\" condimentara.
Pentru uz medicinal se recolteaza, de obicei, frunzele si lastarii, dar este utila chiar si planta în întregul ei. Din asmatui se prepara diferite ceaiuri.
Substante Active: Vitaminele C, B1, B2, PP, ulei eteric, saruri minerale, substante azotoase.
Utilizare: Datorita calitatilor sale medicinale, asmatuiul produce o relaxare generala a organismului, contribuind la detoxifierea acestuia. Actioneaza si ca un bun antiseptic respirator. Cercetari recente indica faptul ca asmatuiul are si calitati ce-l fac util în prevenirea cancerului. În mod frecvent, asmatuiul este folosit pentru stimularea digestiei. Cu extracte de asmatui se trateaza si unele afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatozele, fiind utilizat si în proceduri cosmetice, mai ales în cele privind îngrijirea fetii.
Asmatuiul are efecte pozitive si în guta, reumatism, scorbut, laringita, litiaza renala (pietre la rinichi), hidropizie.
Asmatuiul
Denumirea stiintifica: Anthriscus cerefolium
Denumirea populara: hasmatuchi, asmatuchi, hasmaciuca
Descriere: Asmatuiul este o erbacee din familia umbeliferelor. În varianta
din flora spontana (Anthriscus silvestris) are o înaltime cuprinsa intre 30 si 210 cm. Tulpina este ramificata, iar frunzele au forma triunghiulara si sunt de mari dimensiuni. Înfloreste în partea a doua a verii. Florile sunt albe, uneori galbui. În flora spontana, asmatuiul creste în padurile umbroase si umede, pe marginea râurilor sau în pajistile cu umezeala. Este cultivat pentru mirosul sau, fiind folosit în bucatarie. De altfel, asmatuiul este considerat în primul rând o ,,verdeata\" condimentara.
Pentru uz medicinal se recolteaza, de obicei, frunzele si lastarii, dar este utila chiar si planta în întregul ei. Din asmatui se prepara diferite ceaiuri.
Substante Active: Vitaminele C, B1, B2, PP, ulei eteric, saruri minerale, substante azotoase.
Utilizare: Datorita calitatilor sale medicinale, asmatuiul produce o relaxare generala a organismului, contribuind la detoxifierea acestuia. Actioneaza si ca un bun antiseptic respirator. Cercetari recente indica faptul ca asmatuiul are si calitati ce-l fac util în prevenirea cancerului. În mod frecvent, asmatuiul este folosit pentru stimularea digestiei. Cu extracte de asmatui se trateaza si unele afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatozele, fiind utilizat si în proceduri cosmetice, mai ales în cele privind îngrijirea fetii.
Asmatuiul are efecte pozitive si în guta, reumatism, scorbut, laringita, litiaza renala (pietre la rinichi), hidropizie.
this content is available only in romanian